Infiintare PFA

LegalSupport ofera servicii premium de infiintare PFA, in cel mai scurt timp posibil, fara deplasari si stat la cozi, la cel mai mic pret de pe piata, fara costuri ascunse.

Pachetul GOLD

* Elimini drumurile la registrul comerțului * Eviți statul la cozi * Câștigi timp pentru afacerea și familia ta *

290 lei, toate taxele incluse.

 

  1. 60 lei, taxa notarială pentru darea specimenului de semnătură.
  2. 230 lei, onorariul nostru

Servicii incluse

 

  1. Obținerea rezervării de denumire
  2. Redactarea tuturor documentelor de către avocații noștri
  3. Depunerea dosarului la registrul comerțului
  4. Ridicarea documentelor de înființare a PFA-ului de la registrul comerțului.
  5. Comunicarea documentelor către beneficiar
  6. Efectuarea programărilor la notar pentru darea specimenului de semnătură
  7. Asigurarea consultanței cu privire la orice aspect necesar înființării PFA-ului

Pachetul BASIC

Dacă dorești să înființezi o firmă la costurile cele mai mici, îți recomandăm pachetul BASIC:

210 lei, toate taxele incluse.

 

  1. 60 lei, taxe notariale pentru darea specimenului de semnătură.
  2. 150 lei, onorariul nostru

Servicii incluse

 

    1. Obținerea rezervării de denumire
    2. Broșură în format electronic ce cuprinde procedura de întocmire a dosarului de registru
    3. Redactarea tuturor documentelor necesare înființării PFA-ului
    4. Comunicarea în format word/pdf a documentelor.
    5. Pachetul nu include serviciile de depunere și ridicare dosar de la registrul comerțului.

Infiintare pfaPFA – ul, vehiculul comercial al omului care dorește sau i se impune să fie liber

În ultimul deceniu, numarul persoanelor fizice autorizate, in continuare PFA, a cunoscut o crestere galopanta, datorata in special politicilor statului de stimulare a anumitor sectoare de activitate (cel mai cunoscut dintre acestea fiind domeniul IT), in care veniturile obtinute din activitatea desfasurata de PFA au fost supuse sistemului de impozitare de tip norma pe venit.

Un alt factor important ce a condus la cresterea numarului de agenti economici de tip PFA a constat in nivelul ridicat al taxelor aplicabile unui contract individual de munca. Mai exact, angajatorii, pentru a-si reduce costurile salariale, au negociat sau au impus angajatilor ca raporturile juridice dintre parti să nu mai fie unele de munca si sa fie transformate în parteneriate contractuale, prin organizarea angajatului sub forma de PFA.

De aceea, prin serviciile noastre si prin informațiile furnizate in prezentul articol speram sa va ajutam să luati cea mai buna decizie cu privire la forma in care va veti desfasura activitatea.

Avantaje infiintare PFA

Planul de afaceri al oricarui antreprenor nu trebuie sa ignore forma juridica in care va functiona, de aceea trebuie sa cunoasca atat avantajele, cat si dezavantajele fiecărei forme societare, în cazul de fata ale PFA – ului.

De asemenea, este important de avut in vedere ca, dincolo de elementele ce pot fi incadrate cu titlu general in avantaje sau dezavantaje pentru forma de organizare analizata, alegerea trebuie sa se realizeze in concret, prin raportare la obiectul de activitate ales, specificul activitatii, cifra de afaceri si marja de profit estimata, numarul de angajati etc. Astfel, numai in urma unei analize coerente a pilonilor planului dumneavoastra de afaceri se poate concluziona catre care dintre formele de organizare trebuie sa va orientati.

Revenind, avand in vedere ca orice comparatie include si un element de referința, alegem sa va prezentăm avantajele și dezavantajele pentru infiintare PFA in raport cu cea mai raspandita forma de organizare a unui agent economic, respectiv societatea cu raspundere limitata, denumita in continuare SRL.

1. Un prim avantaj consta in costul mai mic de infiintare. In cazul de infiintare PFA – singura taxa ce trebuie platita este cea aferenta declaratiei notariale pentru darea specimenului de semnatura (aproximativ 50 lei).

De cealalta parte, in cazul unui SRL, la costul aferent de infiintare PFA se mai adauga urmatoarele: taxa de publicare in Monitorul Oficial a hotararii de infiintare a societatii (aproximativ 122 lei), taxele aferente declaratiilor de asociat si administrator (aproximativ 100 lei/asociat si administrator) si contravaloarea capitalului social (de minim 200 lei).

2. Cheltuielile de administrare, ca regula, sunt mai mici, aceasta deoarece in cazul PFA –ului legiuitorul nu impune obligativitatea intocmirii si depunerii declaratiilor prin contabili autorizati.

Cu toate acestea, nu recomandam ca titularul PFA –ului sa trateze superficial modalitatea de tinere a contabilitatii, chiar daca aceasta procedura pare una simpla si usor de gestionat in regie proprie.

Chiar daca PFA – ul trebuie sa tina o contabilitate in partida simpla  (inregistrarea in Registrul jurnal de incasari si plati a incasarilor si platilor aferente unei perioade), si această forma de organizare financiar-contabila necesita o persoana cu cunostinte temeinice.

Recomandarea noastra pleaca de la faptul ca, pe de o parte, orice activitate antreprenoriala, pentru a cunoaste succesul, trebuie sa fie dezvoltata de profesionisti, iar pe de alta parte, asa cum vom arata la dezavantajele infiintarii unui PFA, titularul răspunde cu patrimoniul personal de datoriile acumulate in cursul activitatii economice.

Situatia este mai simpla in cazul PFA – urilor supuse impozitarii la norma de venit, carora nu le este aplicabil sistemul real de impozitare.

Totusi, chiar si in cazul acestor PFA -uri este important sa fie cunoscute foarte bine regulile financiar-contabile, deoarece, de exemplu, și un PFA cu norma de venit poate deveni platitor de TVA la atingerea plafonului.

Mai mult decat atat, daca PFA -ul a inregistrat in anul fiscal anterior un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, ia nastere obligatia determinarii venitului net anual in sistem real, începand cu anul fiscal urmator.

Fara a urmari sa avem o prezentare exhaustiva, apreciem ca este important de amintit si regimul fiscal diferit al bunurilor sau serviciilor achizitionate sau prestate in spatiul intracomunitar, pentru care legea impune obtinerea unui cod special de TVA.

3. Titularul PFA-ului poate beneficia oricand de profitul realizat, nefiind necesara parcurgerea procedurii de distribuire de dividende, aplicabila in cazul SRL – ului.

4. În functie de obiectul de activitate, PFA-ul poate opta pentru aplicarea impozitarii la norma de venit.

5. Procedura de radiere a unui PFA este una mai simpla in comparatie cu procedura de dizolvare a unui SRL.

Dezavantaje infiintare PFA.

  1. Daca un SRL poate fi constituit de orice persoana cu capacitate deplina de exercitiu, in cazul PFA –ului legiuitorul este mai restrictiv, impunandu-i titularului acestuia sa faca dovada pregatirii si/sau experientei profesionale in domeniul de activitate ales, cu diplome de studii, atestate, contracte de munca etc.
  2. Prin prisma faptului ca nu exista o demarcatie clara intre patrimoniul fondatorului si cel al PFA-ului, ca regula, fondatorul raspunde cu bunurile proprii pentru datoriile acumulate in cursul exercitarii activitații economice. In cazul SRL-ului însă, raspunderea asociatilor este limitata la capitalul social aportat.
  3. PFA –ul nu poate avea in obiectul de activitate mai mult de 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN. In cazul SRL-ului nu exista o astfel de limita, legiuitorul impunand alegerea unei activitati principale ce poate fi desfășurata alaturi de un numar nelimitat de activitati secundare.
  4. Posibilitatea de dezvoltare antreprenoriala este limitată, perceptia in mediul de afaceri fata de un PFA fiind de regula cea prezentata în preambulul prezentului articol.

Taxe si impozite platite de un PFA in anul 2018

In continuare, vom incerca sa sintetizam informatiile referitoare la taxele si impozitele datorate pentru activitatea desfasurata de un PFA în 2018, atragand totodata atentia ca legislatia in baza careia sunt prezentate aceste informatii este una aflata in continua miscare. 

  1. CAS – Contribuția de Asigurări Sociale.

In prezent, CAS se ridica la valoarea procentuala de 25%, aplicabil venitului ales de contribuabil si este datorat in cazul in care se estimeaza sau obtine un venit net cumulat egal cu cel putin 12 salarii minime brute pe tara.

Asadar, sub acest plafon nu este datorat CAS, iar in cazul in care sumele obtinute depasesc plafonul, contribuabilul are dreptul sa aleaga sa plateasca CAS-ul la plafonul minim de 22.800 lei, care reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara.

Mergand mai departe cu calculul, observam ca 25% din 22.800 lei reprezinta suma de 5.700 lei pe an, ce trebuie achitata pana cel tarziu la data de 15.03.2019.

2.       CASS – Contributia la asigurarile sociale de sanatate.

In prezent, CASS se ridica la valoarea procentuala de 10%, aceasta fiind de 2.280 lei pentru cei ce realizează un venit net mai mare sau egal cu 22.800 lei, respectiv 1.140 lei pentru cei care realizează un venit net mai mic de 22.800 lei.

3.       Contributia asiguratorie pentru munca

Conform art. 2201 si urmatoarele din Codul fiscal, anumiti contribuabili datoreaza contributie asiguratorie pentru munca in procent de 2,25% din sumele achitate cu titlu de salarii, inclusiv PFA -urile care au salariați avand obligatia sa achite aceasta contributie.

4.       Impozitul pe venitul obtinut din activitati independente in 2018

Impozitul pe venit este in procent de 10% din venitul net realizat.

 

Mai multe informatii despre infiintare PFA gasiti pe site-ul ONRC